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SHCC LISTSERV #28 
 

The SHCC LISTSERV provides updates on important, time-sensitive information about the administration of your Section 8 HAP Contract and other items of interest released by HUD.


Sent: Friday, October 03, 2008 3:28 PM
To: UpdateSHCC
Subject: SHCC ListServ #28 - Guidance on Addendum B, Part A of the HUD-9834

Guidance on Addendum B, Part A, of the HUD-9834
 

SHCC received several questions at the Affordable Housing Conference held in Little Rock, Arkansas on August 27, 2008 regarding how to complete portions of Addendum B, Part A, of the HUD-9834.  Addendum B, Part A requests information regarding Occupancy/Accessible Units/Program Accessibility, and is completed by the owner/agent, signed by the owner, and made available to SHCC at the time of the Management Review.  The guidance we can provide is that contained in the instructions, found at pages 6-8 of Addendum B, Part A, attached.

 

Question A:  Guidance on how to answer questions regarding the current occupancy of the property, as well as the total number of units exclusively for the elderly; persons with disabilities; and non-elderly persons with disabilities (Questions 2, 6, 7, and 8 of Section I - Occupancy).  The instructions state as follows. 
 

2. Enter the number of units occupied by each client group.  (Please note that the term “near-elderly disabled” is defined as a person who is at least 50 years of age and below the age of 61 with a disability as defined in HUD Handbook 4350.3, REV-1.) (Enter zero “0” if there are no units occupied by the listed client group – do not leave blank). 
 

6.  If the property designates a number of units that can be occupied only by elderly persons, indicate the number of units.  If the property does not have units that only can be occupied by elderly persons, enter zero "0".  (Do not leave blank). 
 
7.  If the property designates a number of units that can be occupied only by persons with disabilities, indicate the number of units.  If the property does not have units that can only be occupied by persons with disabilities, enter zero "0".  (Do not leave blank). 
 
8.  If the property has units that must be occupied only by non-elderly persons with disabilities, indicate the number of units.  If the property does not have units that must be occupied by non-elderly persons with disabilities, enter zero "0".  (Do not leave blank). 
 
Question B:  Guidance on how to answer the question asking if the recipient employs at least 15 employees (Question 1 of Section III - Program Accessibility).  The instructions state as follows:
The Section 504 Coordinator is required if the owner employs 15 or more employees in all its activities. This includes this project combined with other projects they may own and/or manage.  Answer Yes or No.  

As we are unable to provide additional guidance other than that which is included in the instructions, we have listed the following references that you may find helpful in completing Addendum B, Part A, Sections I, II, and III:

 

 -          Section I- Occupancy, Questions 4 & 5 reference Title VI, Subtitle D of the Housing and Community Development Act of 1992.  Information on this Act may be found in HUD Handbook 4350.3 REV-1, CHG-2, Chapter 3, Paragraph 3-18 A-B.  

 

-          Information on Section 504 of the Rehabilitation Act of 1973 may be found at 24 CFR Part 8.  http://www.access.gpo.gov/nara/cfr/waisidx_98/24cfr8_98.html
 

-          Information on the Fair Housing Act / Title VIII Regulations may be found at 24 CFR Part 100.200.  http://www.access.gpo.gov/nara/cfr/waisidx_00/24cfr100_00.html
 

-         Information on the Uniform Federal Accessibility Standards (UFAS) may be found at 24 CFR Part 40.  http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-idx?c=ecfr&tpl=/ecfrbrowse/Title24/24cfr40_main_02.tpl
 

 

 Owner signature update: 
 

HUD has issued clarification regarding acceptable signatures for the Addendum B, Part A documents that broadens the scope of acceptable signatures.  The clarification states that signatures for the owner are only acceptable from individuals with the legal authority to bind the ownership entity.  The clarification further states that SHCC is required to maintain original signatures for the Addendum B, Part A documents, and signature pages that are scanned, faxed, copied, or duplicated by any other method are not acceptable.  Please ensure that the signed, completed Addendum B, Part A documents provided to the on-site reviewer the day of the on-site visit meet these updated signature requirements.  
 



